Fri fragt ved køb på 4000,-
Hurtig levering (1-2 hverdage)
God kundeservice 40 77 99 66
Salg af maling til private og erhverv
Maling af høj kvalitet
Kategorier
Kontakt os

Du kan kontakte os på:

Telefon: 40 77 99 66

Send os en e-mail
Nyhedsbrev

Vigtige oplysninger om brugen af Damson LinolieMaling


Linoliemalingens længere tørretid er grundlaget for de fremragende bevarende egenskaber

Linoliemaling tager ikke længere tid at påføre og er ikke sværere at male med end traditionelle malingstyper. Den har bare en længere tørretid.

Ren linoliemaling skiller sig ud fra alle andre malingstyper ved, at den

  • på grund af sine meget små molekyler trænger dybt ned i det underliggende materiale
  • tørrer ved iltning, og ikke ved fordampning
  • ved tørringen faktisk bliver ca. 18-20% tungere (andre malingstyper mister op til 60% vægt ved tørringen/fordampningen).

 

Det er disse egenskaber, som giver linoliemalingen dens enestående bevarende egenskaber. Der er eksempler på velbevarede vinduer, oprindeligt malet med linoliemaling og siden altid vedligeholdt med linoliemaling, som efter mere end 200 år lever i bedste velgående. Se linoliens egenskaber illustrere.

Det er ligeledes disse fremragende egenskaber, som gør, at linoliemaling kan synes lidt vanskelig at arbejde med, fordi den naturnødvendigt vil arte sig lidt forskelligt fra gang til gang, afhængigt af underlagets beskaffenhed og porøsitet.

Her er nogle af de faktorer, som gør, at linoliemalingen kan synes forskellig at arbejde med fra gang til gang:


Indtrængningsevne


Indtrængningsevnen er afhængig af underlagets porøsitet og sugeevne, og da forskellige materialer og træarter har forskellig tæthed, og at der deruden i samme stykke træ kan være forskellig tæthed (kærne og splint), vil man opleve, at linoliemalingen opfører sig forskelligt, ikke kun fra gang til gang, men også på det selv samme stykke træ eller overflade.


Den, der maler, vil opleve det, som om selv samme maling nogle gange tørrer hurtigt og andre gange langsomt. Dette beror udelukkende på det underliggende materiales tæthed, porøsitet og dermed sugeevne, og har ikke noget med tørreevnen at gøre, selv om det umiddelbart ser sådan ud.


Tørring


Tørringen sker ved iltning, og man skal være opmærksom på, at tørreprocessen og dermed tørretiden er afhængig af en række tilknyttede faktorer som f.eks:

  • lagtykkelse, hvor opstrygning skal ske i meget tynde lag, max 40my, så iltningen/tørringen kan foregå optimalt.
  • ventilation, hvorved det sikres, at frisk luft (ilt) konstant bliver tilført overfladen.
  • temperatur, hvor temperaturen for optimal og hurtig tørring helst skal være mellem 18°-25° C.
  • sollys (ultraviolet lys), fremmer tørreprocessen. Ultraviolette lamper kan evt. ophænges i de perioder, hvor rummene ikke er bemandede.


Prøveopstrygning


Under henvisning til forannævnte bør der altid foretages en prøveopstrygning, før man går i gang med en opgave, så man kan danne sig en ide om, hvorledes sugeevnen på det underliggende materiale er, og følgeligt hvorledes behandlingen skal være.

Generelt


Det er væsentligt, at man forstår, at linoliemalingens enestående bevarende egenskaber er direkte knyttet til den længere tørretid, og at det derfor er en dødssynd at forsøge at forkorte denne ved tilsætning af terpentin eller andre opløsningsmidler og additiver. Derved mister man både linoliemalingens bevarende og miljømæssige egenskaber.

Uanset om man er professionel eller ej, er det vigtigt, at man anvender malingen, som den er leveret fra fabrikken, uden at tilføre den additiver af nogen art som f.eks. terpentin eller sikkativ.

God arbejdslyst.